Emotioneel voorbereiden op het ouderschap. Waarom? En wat houdt het in?

We horen en lezen van alles over de praktische en mentale voorbereiding op het ouderschap. Bijvoorbeeld: foliumzuur slikken, de babykamer mooi inrichten, spulletjes in huis halen voor de baby en de bevalling. En in mentale zin: begeleiding door een verloskundige, zwangerschapsgym of -yoga, borstvoeding en de ontwikkeling van je kindje. Maar kun je je ook emotioneel voorbereiden op het ouderschap? Waarom zou je dat doen? En wat houdt het in?

Als je baby geboren wordt, verandert je leven. Er komt een mensje bij dat – zeker in de eerste levensjaren – totaal afhankelijk van je is en continu een beroep op je doet. Je kindje heeft bovendien geen tijdsbesef. Even wachten duurt voor een klein kind al gauw oneindig lang. En jij –  vader en vooral moeder – bent degene die je kind in die eerste levensfase moet geven wat het nodig heeft om te groeien: de gewone lichamelijke zorg, maar ook liefde, veiligheid en fysieke en emotionele warmte.

Veel ouders ondervinden dat het moeilijk is dit alles te geven. Ze willen wel, maar voelen zich – misschien wel voor het eerst in hun leven – onmachtig om dit goed te doen. Ze worstelen met zichzelf. Dit kan allerlei emoties en reacties oproepen. Emoties die niet fijn aanvoelen, reacties waarvan je niet wist dat je ze had.
Misschien voel je je soms angstig, onzeker, ervaar je schaamte voor wat je wel of juist niet doet. Je doet je uiterste best, maar het gaat niet zoals je graag wil. Je voelt je gestrest of wordt boos.

Goed te weten dat je niet de enige bent met deze gevoelens. Toch: het kan je erg in de weg zitten.

Gelukkig kun je er iets aan doen. Je kunt jezelf  – liefst voorafgaand aan je zwangerschap maar ook als je kindje al geboren is – emotioneel voorbereiden op je ouderschap. Dat kan door een Past Reality Integration (afgekort PRI)-traject te volgen. Tijdens dit traject krijg je inzicht in de overlevingsstrategieën die jij ontwikkelde toen jij zelf een klein kind was en die je nu als volwassene belemmeren. De methode maakt duidelijk waardoor jij automatisch in jouw oude overlevingsstrategie vervalt. Je gaat voelen waar die trigger werkelijk over gaat. Je gaat kijken met een nieuwe blik, waardoor je kan voelen en doen wat je echt wil. Je reageert natuurlijker op je kind. Door consequent je bewustzijn te trainen en de methode toe te passen, verander je de automatische reactie in de reactie die jíj wenst, met het effect dat jíj wilt: licht en vreugdevol ouderschap, in verbinding met jezelf, je partner en je kind. Dit vormt een stevige basis voor het verdere leven van jouw kind.

Wil je dit? Of wil je hier meer van weten? Neem dan contact met mij op en bel
06 12 93 80 43.