PRI-therapie voor ouders

Heb jij jonge kinderen en zit je niet lekker in je vel? PRI-therapie helpt.

Veel mensen met jonge kinderen vragen zich af of ze wel een goede ouder zijn. Het huilen staat hen vaker nader dan het lachen. Ze willen het zo graag goed doen, maar het lukt niet. Hierdoor raken ze gestrest, moe, uitgeput.
Denk jij soms ook: ik trek het niet meer? Schreeuw je in je wanhoop wel eens naar je kind? Of deel je een tik uit en heb je daar later dan weer spijt van? Voel je schaamte? Schuld? Staat de relatie met je partner door dit alles onder druk? Of trek je je terug en laat je niet merken hoe het werkelijk met je gaat?

Je had je het ouderschap anders voorgesteld. Dat is naar. Zeker in een tijd waarin iedereen van je verwacht – jijzelf nog wel het meest – dat je volop geniet van je opgroeiende kinderen en van deze fase in je leven.

Jij bent niet de enige ouder die niet lekker in z’n vel zit. Veel ouders voelen dit zo. Vaak houden ze zich stil, want het is pijnlijk, het is niet iets om mee te koop te lopen. Toch is het belangrijk om er aandacht voor te hebben. Om naar een oplossing te zoeken. Want: als jij als ouder goed in je vel zit, ben je zelf ontspannen én reageer je vanuit die ontspanning naar je kind. Zo kun je je kind bieden wat het nodig heeft.

De eerste 1000 dagen

De eerste 1000 dagen van hun leven hebben kinderen fysieke behoeften (eten, kleding, onderdak) en emotionele behoeften (warmte, liefde, steun, respect, veiligheid, liefdevolle aanraking en zorg). Een kind groeit in deze periode snel, maar is ook heel gevoelig. In de eerste 1000 dagen wordt het fundament gelegd voor het verdere leven.

Helaas krijgt een kind in deze belangrijke periode – maar ook daarna – vaak niet de liefde, zorg en aandacht die het nodig heeft. En dat is voor een kind té pijnlijk om te voelen. Ieder kind ontwikkelt dan ook overlevingsstrategieën. Gelukkig maar. Probleem is dat deze overlevingsstrategieën in ons systeem blijven zitten als we volwassen worden en zelf kinderen krijgen. Als ouder kun je dan ineens geraakt worden door iets dat je waarneemt bij je kind of je partner of bij iemand anders. Onbewust wordt dan oude pijn geraakt, pijn van het kind dat je was. Om die oude pijn niet te voelen, kom je razend snel en volautomatisch in de ‘overlevingsstand’. De overlevingsstrategieën die je vroeger beschermden tegen pijnlijke ervaringen die je als kind niet alleen kon verwerken, zitten je nu in de weg. Je voelt je machteloos, hulpeloos, onzeker, angstig of gestrest. Of je wordt boos, voelt schuld of schaamte. Of voelt je juist gevoelloos, alsof het allemaal niks uitmaakt. Zo ben je niet de ouder die je zo graag wilt zijn.


PRI helpt jou én de generatie na jou

Past Reality Integration (PRI) helpt jou om emotioneel aan te sluiten bij je kind. En bij jezelf. Je doorbreekt trauma dat onbewust wordt overgedragen van ouder op kind, van generatie op generatie. Als jij de invloed van je eigen verleden op je volwassen leven kan veranderen, plukken jij en je kind daar de vruchten van. Je kind geeft die vruchten weer door aan de volgende generatie.


Hoe gaat dit dan in de praktijk?

Ik leer je hoe je zelf PRI kunt toepassen. Je doorloopt verschillende belangrijke fases: zelfobservatie, werken met je reactie en gedrag, voelen wat daaronder zit.

In de fase zelfobservatie ga je herkennen waar je last van hebt en in welke situatie. Je krijgt inzicht in wat je zo raakt.

In de fase werken met je reactie en gedrag ga je bewust stoppen met bepaald gedrag. Dit brengt je bij je oude pijn.

In de derde fase leer je pijnlijke verdrongen herinneringen op te halen en te ‘bewerken’. Je bewerkt het naar: het is oude pijn, voorbij, het hoorde bij het kind dat ik was, niet bij mijn leven nu. In deze onschadelijke vorm sla je het op in je langetermijngeheugen.

Door deze fasen te doorlopen, train je je bewustzijn. Je bent je bewust van de huidige werkelijkheid én van de oude pijn die je tegelijkertijd kan voelen. Deze oude pijn van het kind dat je was heeft geen invloed meer op je huidige leven. Je schiet niet meer in de ‘overlevingsstand’. In de emotie die je zo belemmerde. Dat is een wereld van verschil!


Dit is je perspectief

  • Je gaat de werkelijkheid zien voor wat die is. Er valt een last van je af. Je voelt je ontspannen.
  • Zit je toch niet lekker in je vel? Geen nood, je hebt geleerd hoe je hier zelfstandig weer uit kunt komen.
  • Je versterkt de emotionele binding met je kind. Hiermee leg je de basis voor een liefdevolle relatie met je kind. Daarmee geef je niet alleen je kind de beste start, maar ook de generaties erna.

Wil je dit? Wil je meer informatie? Neem contact op.

Nu ik geleerd heb PRI toe te passen, voel ik meer ruimte, voel ik me vrijer, ook met J. en anderen. Je kunt goed luisteren, stelt goede vragen en vat goed samen. Dat helpt. Ook je rust is fijn.


Anny